Dolina bosanskih piramida
Raftin i splavarenje
Posljednja prašuma u Evropi
Vinska tura
City Tour Sarajevo
Tunel i Iliža, Vrelo Bosne
City Tour olimpijske planine

Dolina bosanskih piramida

Prije 12 500 godina veći dio Evrope je bio pod debelim ledenim naslagama. Međutim, južni evropski obod, od Baskije, preko Španjolske, Italije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Turske i zakavkaskih oblasti je bujao ljudskim kulturama.

Razvijene civilizacije Pacifika, Atlantika i Sredozemlja ostavljale su jakog traga na arhitekturu, socijalnu organizaciju i spiritualni život južnih Evropljana. A za njih su prostori današnje Bosne i Hercegovine i Jadranskog bazena bili posebno važni kao energetski vrlo potentni. Nekoliko stotina kilometara radijusa, od Save do Jadrana, smatrani su za najprivlačnije u tadašnjoj Evropi. Višemilenijsko prisustvo Ilira i naroda Baskijsko-zakavkaske grupe ostavilo je iza sebe genijalnost oličenu u piramidama, monumentalnim kamenim gradovima i kompleksnim energetskim sistemima.

      

Svemirska kataklizma od prije 12 000 godina i otapanje leda u Evropi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i rastinja.

Sada imamo rijetku priliku da dodirnemo tragove naših davnih predaka. Od nekoliko dostupnih sličica moći ćemo naslutiti kako je izgledao mozaik.

      
Natrag na vrh.

Rafting i splavarenje

      

Rijeka Tara sa svojim kanjonom duzine oko 75km upotrebljivog spusta i 1300m dubokim liticama na naj dubljem dijelu spada u najatraktivnije svijetske destinacije za ljubitelje kajaka i raftinga na divljim vodama. Tara vecim dijelom protice kroz Crnu Goru, a zavrsni i najljepsi dio se nalazi u Bosni i Hercegovini, da bi sjedinjujuci se sa rijekom Pivom napravila jos jednu vodenu ljepoticu rijeku Drinu. Kanjon Tare je vecim dijelom neprohodan za pjesaka, ali zato rafterima i kajakasima otkriva ljepotu nedirnute prirode, okomitih litica kanjona, bistrinu vode koja se moze piti na citavoj duzini kanjona. Zeleni virovi, brzaci , bukovi i kamene litice kanjona vas privlace i ocaravaju svojom ljepotom tako da zauvijek postajete njen zaljubljenik. Jednom rijecu, Tara je jedinstvena i neponovljina. Od sastavaka Pive i Tare, sledecih 25km do Foce Drina takodje protice kroz prelijep kanjon sa predivnim bukovima i brzacima.

      

Koliko je Tara atraktivna kajak i rafting destinacija, svijedoci i podatak da je 2005 odrzano Evropsko a 2009 Svjetsko prvenstvo u raftingu na njenim vodama. Zbog svega toga specijalna komisija UNESKO - a uvrstila je rijeku Taru i njen kanjon u registar svjetske prirodne bastine.

Detalji ponude

      
Natrag na vrh.

Posljednja prašuma u Evropi

      

Prašuma Perućica, nalazi se u sklopu Nacionalnog Parka "Sutjeska". Okružena je vrhovima (Maglića 2386 m - najviši bosansko-hercegovački planinski vrh), Volujaka (2336 m) i Snježnice (1804 m), a od Zelengore odvojena je kanjonom Sutjeske. Duga je oko 6 a široka od 1 do 3 kilometra. Zahvata površinu od 1291 ha. Kroz prašumu protiče Perućički potok, čiji se vodopad Skakavac obrušava niz liticu visoku 75 m. Šuma je gusto isprepletena, na pojedinim mjestima je gotovo neprohodna. Na relativno malom području, zbog specifičnih geoloških i klimatskih uslova, susrećemo se sa izuzetno bogatom florom i faunom: krecuci se od najnižih (600 m) prema višim položajima (1700 m) susrećemo se sa šumama crne i bijele johe, šumama hrasta kitnjaka, običnog graba i crnog bora, predplaninskom bukovom šumom i klekovinom bora; ovdje možete vidjeti i stabla stara i po nekoliko vjekova, visoka preko 50 metara i prečnika od 150 centimetara. U prašumi živi i niz životinjskih vrsta kao što su: medvjed, divojarac, srndać, vepar, kuna zlatica i bjelica, divlja mačka, lisica i druge; od pernatih vrsta, suri orao, krstaš, tetrijeb-gluhan, sivi soko, crvenorepi kos, jarebica kamenjarka, lještarka i druge. Zbog izuzetne ljepote i bogatstva 1952. g., prašuma Perućica je proglašena strogo zaštićenim rezervatom, koji se isključivo koristi za nauku i obrazovanje.

      
Natrag na vrh.

Vinska tura

      

Hercegovina je povijesna i geografska regija u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, koja se prije nazivala Humska zemlja, Zahumlje ili Hum. Ukupna površina joj je blizu 10 000 km². Prema popisu iz 1991. godine, Hercegovina ima 437 000 stanovnika. Kao prirodna regija, sastoji se iz dvije mikro regije: niske (primorske ili jadranske) i visoke (gornje ili planinske) Hercegovine. Visoka Hercegovina obuhvaća sliv gornje i srednje Neretve, znatni dio dinarskog predjela, planina Velež, Volujak, Prenj, Čvrsnica i Crvanj, te poznata Nevesinjska i Gatačka kraška polja. Niska ili jadranska Hercegovina se prostire oko donjeg toka rijeke Neretve i u slivovima rijeka Bregava i Trebižat. Obuhvaća veliko Popovo polje, Mostarsko polje i kotlinu, te Trebinjsko polje. Sa svojom submediteranskom i mediteranskom klimom, Hercegovina spada u regije u kojoj uspijevaju sredozemno voće i povrće. Mnogi je nazivaju Californijom Bosne i Hercegovine. Ovdje uspijeva vinova loza, smokva, breskva, mandarina, jabuka, šipak, maslina i druge sorte, pa sve do ljekovitog bilja kao što su kadulja, vrisak, smilje itd., sve to Hercegovina daje. Upravo zbog ovakve blage klime, Hercegovina je najveći i jedini proizvođač grožđa i vina u Bosni i Hercegovini.

      

Dvije autohtone sorte, Žilavka i Blatina, su se odavno ovdje udomaćile i daju urod i kvalitetu kao nigdje drugdje. Hercegovina je zemlja sunca i kamena, a njezine proplanke i udoline prekrivaju nisko i visoko raslinje kao što su drača, hrast, jasen, klen, smreka i borovina. Svakom prolazniku ovaj ambijent nudi nezaboravne poglede i ugođaje oku i duši. Kao povijesna regija, Hercegovina nudi puno povijesnih lokaliteta kao što je Stari grad u Mostaru, Počitelj, Blagaj, Mogorjelo, Radimlja, Ljubuška kula itd. U hercegovačkim muzejima su sačuvani nalazi i iskopine iz daleke povijesti. Upravo zbog toga, Hercegovina svakom gostu nudi «šetnju» kroz vrijeme. Mostar joj je glavni grad i zajedno s Međugorjem – hodočasničkim središtem, ljetovalištem Neumom i ostalim atrakcijama predstavlja jednu od najpoželjnijih regija u jugoistočnoj Europi.

      

Degustacija žilavke i blatine

        

U jutarnjim satima razgled Mostara šetnjom kroz Stari grad sa posjetom Starom mostu. Nakon razgleda vožnja kroz hercegovački kraj dolinom rijeke Neretve odakle se pruža prelijep pogled na hercegovačko vinogorje. Hercegovački kraj poznat je po dvije autohtone sorte vina žilavku i blatinu koji su pravi užitak za nepce, oko i srce. Degustirati hercegovačka vina uz specijalitete domaće kuhinje kao što je pršut, sir, domaći kruh istinski je užitak. Sve ovo imat ćete prilike kušati u jednom od mnogobrojnih hercegovačkih vinskih podruma i uz mogućnost kupovine vina. Uz dobrodošlicu na imanju posjetit ćete vinograde uz pratnju domaćina koji će Vas upoznati sa načinom pravljenja vina. Nakon večere povratak u Mostar.

Velika tura Hercegovine

        

1. Dan: Dolazak u Sarajevo. Razgled grada u pratnji stručnog vodiča. Ručak u jednom od tradicionalnih restorana u Starom gradu. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.
2. Dan: Nakon doručka vožnja prema Mostaru. Razgled Mostara u pratnji stručnog vodiča. Šetnja kroz staru jezgru grada i posjeta Starom mostu. Večera u jednom od restorana u Starom gradu uz tradicionalni folklor. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.
3. Dan: Nakon doručka vožnja prema Blagaju, gdje se nalazi najveći europski kraški izvor rijeke Bune, natkriven visokom liticom, na kojoj se nalazi utvrda srednjovjekovnog hercegovačkog vojvode Hercega Stjepana Kosače. Nakon Blagaja put vodi dalje dolinom rijeke Neretve prema Međugorju, svjetski poznatom svetištu Kraljice Mira. Ovaj kraj je poznat po dugoj tradiciji vinarstva. U jednom od vinskih podruma ovog kraja kušat ćete specijalitete domaće kuhinje i degustirati žilavku i blatinu. Na tradicionalan način pripremljen ručak pod pekom, domaći pršut, sir i kruh uz domaća vina je nezaboravan užitak. Nakon ručka vožnja prema vodopadu Kravice na rijeci Trebižat, a onda slijedi posjeta srednjovjekovnom gradu-muzeju - Počitelju, koji se nalazi na putu od Mostara prema Jadranu. Počitelj je danas umjetnička kolonija poznata širom svijeta. U posljepodnevnoj tišini Počitelja možete uživati uz tradicionalnu bosanku kafu. Nakon Počitelja povratak u Mostar. Noćenje u hotelu.
4. Dan. Nakon doručka vožnja u Sarajevo Apt.

Posjeta hercegovačkom vinogorju

        

Polazak iz Mostara zapadno prema Čitluku, mjestu poznatom po dugoj, još iz rimskog perioda, tradiciji uzgajanja vinove loze. Ovdje ćete imati priliku probati vina u podrumima nekoliko obitelji koji se dulje vremena bave uzgojem vinove loze. Osim vina kušat ćete specijalitete hercegovačke kuhinje i ostale proizvode pravljene od grožđa i voća.


Natrag na vrh.

City Tour Sarajevo

        

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Sarajevskog kantona, koje prema procjenama ima 429,672 stanovnika. Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta.

        

Konfesionalna slika Sarajeva je jedinstvena u Evropi, a zbog njene raznolikosti grad se nerijetko poredi sa Jerusalemom. Urbanu sliku grada krase sakralni objekti četiri svjetske konfesije. Brojne džamije, crkve, katedrala, sinagoga, te ostali značajni vjerski objekti nalaze se u samom centru grada Sarajeva, smješteni tek stotinjak metara jedni od drugih.

        
Natrag na vrh.

Tunel i Ilidža, Vrelo Bosne

        

Sarajevski ratni tunel je naziv za tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorije koje je držala ARBIH (Dobrinju i Butmir) pa se tako i tunel zvao "Tunel D-B". Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 m dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel se u zvaničnim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom "Tunel kojeg nema". Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer pomoću tunela u Sarajevo je stizala hrana, oružje, cigare itd.

        

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Izvor je rijeke Bosne, i jedan od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Vrelo Bosne se nalazi na periferiji Sarajeva, pored Ilidže. Jedno od najpoznatijih scena prirodne ljepote u regionu, smješteno je u metro području Sarajeva.

Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija, i za strane turiste i za obližnje posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Dosta životinja se nalazi u parku, poput patki i labudova. Tu su također druge zanimljivosti u parku, poput fijakera, mjesta za izlet i restorana.


Natrag na vrh.

City Tour olimpijske planine

        

Igman je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se jugozapadno od Sarajeva, okružujući planinu Bjelašnicu i dio Ilidže. Najveća tačka Igmana je visoka 1502 metra, čime se Igman svrstava u red najnižih sarajevskih planina. Igman je popularna destinacija za planinarenje i skijanje. Tokom 14. Zimskih olimpijskih igara bila je, uz Jahorinu i Bjelašnicu, jedno od glavnih borilišta. Još uvijek dosta objekata na Igmanu datira iz tog vremena, ali većina je porušena ili deavstirana tokom posljednjeg rata. Trenutno postoje planovi za novu žičaru između Igmana i dijela Ilidže - Hrasnice. Danas je Igman jedna od vodećih turističkih atrakcija u okolici grada Sarajeva.

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu. Na najvišem dijelu (2067 m nadmorske visine) podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Razvijen je kraški i lednički reljef. Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7 °C, zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24 °C, a najniža -41 °C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Visoravan omeđenu planinama, Bjelašnicom sa sjevera, Treskavicom sa istoka, Visočicom sa juga i planinom Obalj sa zapada, nazivamo bjelašničkim platoom. Rijeka Rakitnica razdvaja planine Bjelašnicu i Visočicu i odvodi druge potoke kao što su Tušiočki potok u Neretvu. U sklopu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste, a važan je i TV toranj, koji je u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu srušen.

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Jahorina se prostire od 43°39' do 43°47' sjeverne geografske širine i od 18°31' do 18°43 istočne geografske dužine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre. Prosječan broj dana sa sniježnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine sniježnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene. Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 km, a od Pala 15 km.


Natrag na vrh.
Putnička agencija KUK

Adresa: Željeznicka 11-13, Ilidža, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina
Telefon: + 387 33 639 449
Mobitel: + 387 61 224 899, + 387 65 610 490
Fax: + 387 33 626 827
Email: kuktravel@gmail.com, kuk@lol.ba, kuk@kuk.ba
© 2011. KUK